dinsdag 28 juli 2015

Ambassadeur: Russisch veto tegen tribunaal MH17

De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin heeft laten weten dat er zeker geen MH17-tribunaal komt. Rusland zal hoe dan ook tegenstemmen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, waardoor het plan voor de oprichting van een tribunaal van tafel wordt geveegd. Daarover berichten Russische media.

Tsjoerkin zei dat hij hoopt dat het voorstel niet tot stemming wordt gebracht. Mocht dat wel zo zijn, zullen de initiatiefnemers ''politiek en praktisch verantwoordelijk zijn voor de gevolgen''.

Naar verwachting stemt de Veiligheidsraad morgenavond over de resolutie voor een tribunaal, dat is ingediend door Maleisië en dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne moet berechten.

Volgens Rusland drijft het opzetten van een tribunaal Rusland en het Westen alleen maar verder uiteen. Tsjoerkin noemt het een ''gevaarlijke confrontatie'' die verregaande gevolgen kan hebben voor de internationale betrekkingen.

Nederland geeft wel de voorkeur aan de oprichting van een VN-tribunaal, waarbij een breed internationaal draagvlak wordt gecreëerd voor het vervolgingsproces van de daders. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken gaat vandaag en morgen naar New York voor het overleg, aldus het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: