woensdag 15 juli 2015

Moskal: 'Alleen kamelen worden hier niet gesmokkeld'

Het is een grote bende in de westelijke provincie Transkarpatië en er moet drastisch worden ingegrepen om daar verandering in aan te brengen. ''Misdadigers, smokkelaars en politiemensen werken hier al sinds het begin van de jaren '90 nauw samen en het is tot op vandaag nog niemand gelukt om daar verandering in te brengen'', zei Porosjenko vandaag tijdens zijn bezoek aan Uzhgorod, de provinciehoofdstad van Transkarpatië.

Om er aan toe te voegen dat ''iedereen het weet, maar niemand die iets doet. Zo kan het dus niet langer. Hier zijn drastische maatregelen nodig.'' Porosjenko zei verder dat hij met de buurlanden wil overleggen over gezamenlijke maatregelen. ''Het is natuurlijk wel zo dat wat er hier de grens over gaat aan de andere kant in ontvangst wordt genomen.

Hennadi Moskal, de vanavond benoemde gouverneur, werkte van 1993 tot 1995 als politiechef in Transkarpatië. In interview met Poeblichnije Loedi een afgelopen weekeinde zei hij dat hij zich schaamt voor de huidige smokkelpraktijken in de westelijke provincie.

Destijds werd er ook wel gesmokkeld, zegt hij, maar niet op zo'n grote schaal als nu. ''De plaatselijke overheid laat het maar geworden, het is daar een mekka voor smokkelaars. Maar liefst 70 procent van alle drugs in Oekraïne komt hier de grens over, 30 procent via de provincie Lviv. De belangen zijn groot en de smokkelaars staan elkaar naar het leven. Er worden niet alleen drugs gesmokkeld, maar ook vluchtelingen, sigaretten en noem maar op.

Dat alles wordt de grens over gebracht door duikers of met paarden, met helikopters die eigenlijk in Oost-Oekraïne horen te zijn, zegt Moskal. ''Alleen niet met kamelen, maar dat is alleen maar omdat die hier niet voorhanden zijn.''

In het interview, enkele dagen voor zijn verrassende benoeming tot gouverneur van Transkarpatië, geeft hij te kennen dat de bezem er flink door moet. Niet alleen bij de politie en de douane, maar in zijn ogen moeten alle parlementsleden uit Transkarpatië hun zetel opgeven omdat zij verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor de rotzooi in hun eigen provincie. ''Die afschaffing van de visumplicht voor de Europese Unie kunnen we wel vergeten na die rotzooi in Moekatsjeve.''

Bronnen: Kiev Post, Uzhgorod.in

Geen opmerkingen: