Het aantal geweldsdelicten waarbij wapens worden gebruikt is aanzienlijk toegenomen sinds het uitbreken van het oorlogsgeweld in Oost-Oekraïne. Deskundigen zien dat de handel in illegale wapens zich over het hele land heeft uitgespreid, waardoor wapens niet alleen gemakkelijker maar ook goedkoper te verkrijgen zijn.
Volgens het Openbaar Ministerie waren er afgelopen jaar 2.523 geweldsdelicten met wapens, een verdrievoudiging ten opzichte van 2013. Omdat in de eerste helft van dit jaar al 2.494 misdrijven met wapens zijn geregistreerd, kan het niet anders of het record aantal van vorig jaar wordt verreweg overschreden, mogelijk zelfs verdubbeld. In de cijfers van vorig jaar en de eerste helft van dit jaar zijn de bezette gebieden van de provincies Donetsk en Loehansk niet meegenomen, evenmin als de door Rusland geannexeerde Krim.
Volgens oprichter en voorzitter Hrihori Oetsjajkin van de Oekraiense Federatie van Wapenbezitters komen de meeste illegaal verkregen wapens uit het oorlogsgebied. ''Het Zwitserse bedrijf Small Arms Service schatte het aantal wapens in Oekraïne in 2007 op 3,1 miljoen. We schatten het nu op 4,5 miljoen.''
Het is volgens Oetsjajkin tamelijk eenvoudig om wapens uit het oorlogsgebied te verkrijgen, ondanks de toegenomen controles van Oekraïense zijde. ''Afgelopen jaar zijn er tussen de 500.000 en 700.000 lichte wapens naar andere delen van het land gegaan.''
Maar ook explosieven en machinegeweren zijn voor spotprijzen te koop. "Een Kalasjnikov kost eigenlijk 1.100 dollar, maar is op de zwarte markt te koop voor 100 tot 200 dollar.'' De prijzen voor wapens op de zwarte markt in Oost-Oekraïne zijn aanzienlijk lager dan in de rest van het land, waardoor het een lucratieve handel is ontstaan.
Een andere oorzaak van de toename van het aantal geweldsmisdrijven met wapens zijn de paramilitaire eenheden die nog altijd los staan van het Oekraïense leger. Als deze soldaten ontslag nemen en weg gaan van het front worden ze verondersteld hun wapens in te leveren, maar dat doet maar een enkeling.
Toch vindt Oetsjajkin het niet juist om de vrijwilligersbataljons verantwoordelijk te stellen voor de huidige geweldsgolf die het land overspoelt. ''Mensen gingen met hun jachtwapens naar het oosten, waar ze nieuwe wapens kregen. Onlangs hebben we die schietpartij gehad met de Rechtse Sektor. Wat heeft de regering eigenlijk gedaan om dit te voorkomen? Heeft er ook maar iemand nagedacht over wat er met de mensen van de vrijwilligersbataljons moet gebeuren als de oorlog eenmaal is afgelopen?"
De corruptie speelt ook een belangrijke rol, meent de voorzitter van de Federatie van Wapenbezitters. ''Het ministerie van Binnenlandse Zaken moet de strijd aanbinden met de illegale wapenhandel. Opvallend is wel dat als het ministerie bericht over de toename van gewapende misdrijven, er nooit bij wordt gezegd dat het om illegale wapens gaat. Het mag een detail zijn, maar het is wel veelzeggend.''
Over de rol die de autoriteiten spelen bij de illegale wapenhandel moet volgens Oetsjajkin worden gezwegen. Hij wil er zelf niets over zeggen vanwege de risico's die dat met zich meebrengt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt alleen de toename van het aantal gewapende misdrijven, maar wil er verder niet op in gaan.
Bron: Kiev Post
Geen opmerkingen:
Een reactie posten