zaterdag 11 juli 2015

Justitie legt schuldig volledig bij Rechtse Sektor

Het Openbaar Ministerie in de provincie Transkarpatië zegt dat aanhangers van de Rechtse Sektor vanmiddag om twee uur plaatselijke tijd de schietpartij in de stad Moekatsjevo zijn begonnen. Het zou gaan om een twintigtal mannen in camouflagekleding en emblemen van de Rechtse Sektor op hun kleding en auto's.

Ze zouden volgens het OM een ontmoeting hebben geregeld met ''enkele mensen uit de stad'' om hun werkterrein af te bakenen. ''Vervolgens begonnen de mannen in camouflagekleding te schieten.'' Volgens het rapport van het OM kwam de plaatselijke politie naar het café, waar de agenten onder vuur werden genomen door de ultra-nationalisten die daarbij granaatwerpers en kalasjnikovs gebruikten. ''De schutters verborgen zich in een bosje.'' Er zouden bij de schietpartij zeker twee doden en elf gewonden zijn gevallen.

Parlementslid en voormalig journalist Moestafa Najem meldt vanuit Moekatsjevo dat onenigheid over sigarettensmokkel de vermoedelijke oorzaak was van de schietpartij. Oleksei Biek van de Rechtse Sektor kondigt op Facebook aan dat er gedemonstreerd gaat worden bij het kantoor van president Petro Porosjenko.

Omstreeks half negen plaatselijke tijd meldde adviseur Anton Herastsjenko van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat de rust min of meer is weergekeerd in Moekatsjevo. ''We proberen in de komende uren duidelijk te krijgen wat er precies is gebeurd.''

Parlementslid Irina Friz van het Blok-Porosjenko meent dat de strijd tegen bendes in het hele land flink moet worden aangepakt. ''Als allerlei lieden gewapenderhand de macht overnemen, dan raken we de greep kwijt en valt ons land in chaos uiteen.'' Friz volgt de lezing van de autoriteiten over het gebeurde in de West-Oekraïense stad, maar sluit tegelijkertijd niet uit dat de Rechtse Sektor gelijk heeft en ''een Russische hand'' achter zit.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: