vrijdag 31 juli 2015

Constitutionele Hof akkoord met decentralisatie

Het Constitutionele Hof heeft ingestemd met de grondwetswijzigingen die de decentralisatie van het bestuur mogelijk maken. Volgens vicevoorzitter Vasil Brintsjev zijn de wijzigingen in lijn met de voorschriften die de grondwet zelf bevat en tast de decentralisatie de soevereiniteit van het land niet aan.

In de grondwet staat niets over autonomie voor de door de separatisten bezette gebieden, maar dat hoeft volgens Brintsjev ook niet. ''Daarvoor komt een aparte wet'', zei hij daarover bij de bekendmaking van de bevindingen van het Constitutionele Hof. Daarmee wordt dan voldaan aan het Minsk-2 akkoord van afgelopen februari.

De grondwetswijzigingen werden opgesteld door een commissie met onder meer oud-presidenten. Dat resulteerde in een voorstel dat door president Petro Porosjenko op 16 juli voorlegde aan het parlement. Die ging er mee akkoord, al was er wel kritiek van de oppositie dat de autonomie voor de door de separatisten bezette gebieden niet meteen in de grondwet wordt opgenomen.

Het door het Constitutionele Hof goedgekeurde wijzigingsvoorstel gaat nu terug naar het parlement die er met twee derde meerderheid mee akkoord moet gaan. Naar verwachting worden de wijzigingen in oktober van kracht.

Porosjenko verwelkomde het besluit van het Constitutionele Hof om in te stemmen met de grondwetswijzigingen die door hem ''belangrijk voor iedere Oekrainer'' werden genoemd. Het is voor het eerst dat de centrale overheid lokale en regionale besturen en meer bevoegdheden geeft. ''Het brengt het bestuur dichterbij de bevolking. Dat moet ons land sterker maken.''

Bronnen: Radio Free Europe/Radio Liberty, Kiev Post

Geen opmerkingen: