donderdag 23 juli 2015

Baloha: niet schuldig aan schietpartij Moekatsjeve

Parlementslid Viktor Baloha heeft vanmiddag tijdens een door hem belegde persconferentie toegegeven dat hij geld heeft gegeven aan de ultra-nationalistische beweging Rechtse Sektor. ''Ik heb actievoerders geholpen die vanuit Transkarpatië naar Maidan gingen in de winter van 2013/2014 en onder hen waren ook aanhangers van de Rechtse Sektor.''

Baloha voegde er aan toe dat hij de Rechtse Sektor financieel heeft gesteund in zowel Kiev als in de West-Oekraïense provincie die hij als onafhankelijk parlementslid vertegenwoordigt. ''Maar het gaat om kleine bedragen, vergeleken met de steun die we geven aan de 128e brigade van het leger die in Moekatsjeve gestationeerd is. Die geven we wat we maar kunnen.''

Baloha kwam in opspraak door de schietpartij van bijna twee weken geleden in Moekatsjeve, waarbij vijf mensen om kwamen en nog eens veertien gewonden vielen. Hij zou de strijders van de Rechtse Sektor tot de schietpartij hebben aangezet, maar ook zou hij betrokken zijn bij grootschalige sigarettensmokkel. Net als het parlementslid Michail Lanjo (ex Partij van de Regio's van Janoekovitsj) die op die elfde juli zelfs een gewapende bende van zo'n honderd man op de been wist te krijgen.

Baloha ontkende zijn betrokkenheid bij de schietpartij die ''veel grotere impact heeft dan de meeste mensen denken''. Hij beschuldigt 'Kiev' er van de schietpartij in scene te hebben gezet om de Rechtse Sektor aan te kunnen pakken.

Viktor Baloha was korte tijd burgemeester van Moekatsjeve (1998/99) en tweemaal gouverneur van Transkarpatië, van 1999 tot 2001 tijdens het presidentschap van Leonid Koetsjma en in 2005 tijdens het presidentschap van Viktor Joestsjenko. Onder Joestsjenko was hij in 2005/2006 minister van Noodsituaties en tijdens het presidentschap van Viktor Janoekovitsj bekleedde hij diezelfde functie van 2010/12. Van september 2006 tot mei 2009 runde Baloha het kantoor van Joetstjenko tijdens diens presidentschap.

Bronnen: Unian, Kiev Post

Geen opmerkingen: