maandag 20 juli 2015

Update: Russisch alternatief tribunaal MH17

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vergadert maandagavond over een ontwerpresolutie van Rusland over MH17. Dat meldt het Russische persbureau Tass. De Russen zijn tegen een voorstel van Maleisië om een tribunaal op te richten om de verantwoordelijken voor de vliegramp voor de rechter te krijgen. Daarom stelt Moskou een vanavond in New York een alternatief voor.

In dit voorstel, zo meldt het persbureau Reuters, wordt secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN opgedragen om binnen twee weken verslag uit te brengen aan de Veiligheidsraad over ''stappen om de Verenigde Naties een grotere rol toe te geven bij het onderzoek'' en de benoeming van een speciale gezant voor het onderzoek naar de ramp met de MH17.

Ook wordt in het Russische voorstel de bezorgdheid uitgesproken over ''het gebrek aan transparantie bij het onderzoek, hetgeen een negatieve invloed kan hebben op het eindresultaat''.


Aanvankelijk zou morgen worden gestemd over het voorstel van Maleisië, maar zaterdag werd bekend dat die stemming is uitgesteld. Naar verwachting vindt de nieuwe stemronde op 27 juli plaats.

De Russische regering is tegen het voorstel van een tribunaal, omdat ze het te vroeg zou vinden voor een proces. Rusland vindt dat het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp eerst moet worden afgerond. Eventueel kan Rusland, als permanent lid van de Veiligheidsraad, het voorstel met een veto van tafel vegen.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: