donderdag 30 juli 2015

'Savtsjenko niet schuldig aan dood journalisten'

Het Openbaar Ministerie in Oekraïne zegt het bewijs in handen te hebben dat helikopterpiloot Nadia Savtsjenko niet schuldig kan zijn aan de dood van twee Russische journalisten, simpelweg omdat ze al gevangen was genomen voordat de twee om kwamen in de Donbas. Plaatsvervangend procureur-generaal Joeri Sevroek zegt dat het bewijs bestaat uit informatie van mobiele telefoonaanbieders. De informatie zou aan het dossier van de rechtszaak tegen haar zijn toegevoegd.

De rechtszaak tegen Savtsjenko die al ruim een jaar in Rusland gevangen zit, begint vandaag in Rostov-aan-de-Don. Volgens haar advocaat Mark Fejgin staat er zes maanden voor een rechtszaak als deze.

Hij maakt zich zorgen om de gezondheid van de 35-jarige Oekraïense die tijdens haar gevangenschap tweemaal in hongerstaking ging. Ze zit gevangen in Novotsjerkask, op 150 kilometer van Rostov-aan-de-Don. Telkens als ze naar de rechtbank moet, betekent dat een lange dag terwijl het momenteel bloedheet is. Fejgin en zijn collega-advocaten willen de rechtbank vragen om de zaak verder te laten behandelen door een rechtbank in Moskou.

Bronnen: Ukrinform, Interfax

Geen opmerkingen: