donderdag 23 juli 2015

Brit Rollins nieuwe topman van Ukrnafta

De Brit Mark Rollins is de nieuwe topman van Ukrnafta, het grootse olie- en gasbedrijf van Oekraïne. De aandeelhouders kozen hem met 99,97 procent van de stemmen. Ukrnafta is een publiek-privaat bedrijf met een meerderheidsaandeel van 58 dat in handen is van het staatsbedrijf Naftogaz, terwijl de Privat Group van miljardair Ihor Kolomojski 42 procent bezit.

Kolomojski gedroeg zich jarenlang als de man die het voor het zeggen had bij Ukrnafta, maar in maart besloot premier Arseni Jatsenjoek dat de staat de zeggenschap over het bedrijf naar zich toe moest halen. Er werd een nieuwe topman aangesteld, waarna Kolomojski het hoofdkantoor in de stad Dnipropetrovsk enige tijd liet bezetten.

Het conflict leidde tot het ontslag van Kolomojski als gouverneur van Dnipropetrovsk. Besloten werd om via een open sollicitatieprocedure een nieuwe topman voor Ukrnafta te zoeken. Dat is dus Rollins geworden, die bij zijn aantreden zei dat hij het als zijn taak ziet om Kolomojski en Jatsenjoek nader tot elkaar te brengen waar het Ukrnafta betreft.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: