donderdag 23 juli 2015

Waarnemers EU bij processen Savtsjenko en Sentsov

De Europese Unie stuurt waarnemers naar de rechtszaken tegen helikopterpiloot Nadia Savtsjenko en filmregisseur Oleh Sentsov die beiden gevangen zitten in Rusland. Dat heeft de Europese commissaris voor Buitenlandse Zaken Federica Mogherini aan de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin laten weten. Het is de reactie op een verzoek dat Klimkin vorige week deed.

''De aanwezigheid van waarnemers van de EU moet voor een eerlijk proces zorgen en Rusland er op wijzen dat het zich aan de internationale regels moet houden'', aldus een woordvoerster van Klimkin's ministerie. ''Mogherini schrijft in haar brief dat de vrijlating van Savtsjenko en ander Oekraïners die gevangen zitten onder het Minsk-2 akkoord behoort te vallen.''

Savtsjenko werd vanuit de Donbas naar Rusland ontvoerd, waar ze al ruim een jaar gevangen zit. Afgelopen week werd ze van Moskou naar Rostov-aan-de-Don gebracht, niet ver van de Oekraïense grens. Ze wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van twee Russische journalisten. Sentsov bevond zich op de door Rusland geannexeerde Krim toen hij gevangen werd genomen. Hij wordt beschuldigd van landverraad.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: