dinsdag 1 oktober 2013

Russische waarschuwing voor arbeidsmigranten

Oekraïense arbeidsmigranten zouden weleens de buurlanden kunnen overspoelen nadat het land het associatieverdrag met de Europese Unie heeft getekend. Deze waarschuwing komt van Sergei Ivanov, de stafchef van de Russische president Vladimir Poetin. Hij constateerde dat Oekraïne grote plannen heeft als exporteur van landbouwproducten. ''Of dat ze lukt, weet ik niet zeker. Wel ben ik er van overtuigd dat Oekraïne veel arbeid gaat exporteren.''

Gevraagd naar de kans dat Oekraïne zich alsnog bij de Russische douane-unie voegt, antwoordde Ivanov ''dat Oekraïne al bijna rond is'' met de EU. "We dwingen Oekraïne niet om voor ons te kiezen. Maar we waarschuwen wel dat Oekraïne de gevolgen ondervindt in de ruimtevaart, de vliegtuigbouw en de scheepsbouw. Op het gebied van de kernenergie zal Oekraïne helemaal geen zaken meer met ons doen."

Russische economen hebben berekend dat het associatieverdrag c.q. vrijhandelsverdrag met de EU Oekraïne jaarlijks zeker 9 miljard euro aan handel met Rusland gaat missen, aldus Ivanov in een interview dat hij gaf aan vijf Russische kranten.
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: