donderdag 24 oktober 2013

FFU wil nationalistische vlag van zwarte lijst FARE

De Oekraiense voetbalbond FFU heeft de organisatie Football Against Racisme in Europe (FARE) opgeroepen om de rood-zwarte vlag van de nationalistische beweging OUN af te halen van de lijst van verboden uitingen tijdens sportwedstrijden. ''We begrijpen niet waarom een voor de Oekrainers al sinds het begin van de 17e eeuw zo belangrijk gebleken symbool als verboden is opgenomen in het handboek van de waarnemers van FARE'', zei vice-voorzitter Serhei Storozjenko van de FFU woensdag op een bijeenkomst in Kiev over 'voetbal zonder haatzaaien en discriminatie.

Tijdens de vorige maand gespeelde kwalificatiewedstrijd voor het WK tussen het nationale elftal en San Marino in Lviv constateerde FARE dat de zwart-rode vlag veelvuldig in het stadion te zien was. Dat leidde er vervolgens toe dat de FIFA een straf oplegde aan Oekraïne. 
 
Aanvankelijk zou de interland tegen Polen in Charkiv zonder publiek worden gespeeld, maar die straf werd vooralsnog uitgesteld. In Lviv mogen tot aan het WK van 2018 geen kwalificatiewedstrijden worden gespeeld. De FFU is in beroep gegaan. De arbitragecommissie van de wereldvoetbalbond FIFA spreekt zich daar op 26 november over uit.

Overigens werd tegen de regels ook vuurwerk afgestoken in het stadion en dat woog ook mee bij de strafbepaling. Zowel de scheidsrechter als de waarnemer van de FIFA constateerden dat sommige supporters neo-Nazi teksten bij zich hadden, de Nazigroet brachten en zich apengeluiden maakten. 
 
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: