vrijdag 18 oktober 2013

Parlement stemt komende week over Timosjenko-wet

Parlementsvoorzitter Volodimir Ribak wil komende week een wetswijziging in stemming brengen die medische behandeling van een ernstig zieke gevangene in het buitenland mogelijk maakt. Het voorstel is vrijdag ingediend door Mikola Roedkovski van de regerende Partij van de Regio's en moet er voor zorgen dat oud-premier Joelia Timosjenko in Duitsland een hernia-operatie kan ondergaan.

Ribak zei in een interview met het tv-kanaal van de Rada dat de wetswijziging niet bedoeld is om een een veroordeelde daardoor aan verdere gevangenisstraf kan ontsnappen. ''Toestemming voor een operatie in het buitenland staat niet gelijk aan kwijtschelding van de straf'', aldus de parlementsvoorzitter. Timosjenko zal, als zij na haar operatie terugkeert naar Oekraïne, dus nog vijf jaar de gevangenis in moeten.

President Viktor Janoekovitsj heeft donderdag al laten weten dat hij elke door het parlement aangenomen wetswijziging voor Timosjenko's vertrek zal ondertekenen om het associatieverdrag met de Europese Unie niet in gevaar te brengen. Ribak gaf in het tv-interview aan dat het parlement inmiddels vijftien wetsvoorstellen met betrekking tot dit verdrag heeft aangenomen.

Bron: ForUm

Geen opmerkingen: