maandag 28 oktober 2013

Rusland ziet af van visumplicht voor Oekraïners

Rusland is volgens minister Sergei Lavrov van buitenlandse zaken niet van plan om visumplicht voor Oekraïners in te voeren. Eerder werd daar wel mee gedreigd om Oekraïne er toe te bewegen af te zien van het associatieverdrag met de Europese Unie. Wel wordt het noodzakelijk voor Oekraïners én Russen om een internationaal paspoort aan te schaffen.

Nu is een nationaal paspoort nog voldoende voor de grenspassage. Lavrov vindt het een logische stap, waarmee weer wat afstand wordt genomen van het Sovjettijdperk waarin het moeilijk was om aan een internationaal geldig paspoort te komen. ''Daarvan is nu geen sprake meer'', aldus de Russische minister.

Lavrov sprak zich tijdens een bijeenkomst van de commissie voor internationale samenwerking van Rusland en Oekraïne ook uit over de verhouding tussen beide landen na het ondertekenen van het associatieverdrag tussen Oekraïne en de EU. Rusland wil daarover praten.

''Wij streven altijd naar consensus, maar onze president heeft al duidelijk gemaakt dat het vrijhandelsverdrag ons bedrijfsleven bedreigt en dat we daarom genoodzaakt zijn maatregelen te treffen.'' Lavrov voegde er wel aan toe dat het niet louter eenrichtingsverkeer is, maar dat ook rekening gehouden wordt met de Oekraïense belangen als het buurland bereid is mee te werken.

Bron: ForUm

Geen opmerkingen: