Zoekgeraakte papieren, hulptransporten die soms wel vijf maanden worden opgehouden. Na drie maanden komt de Oekraïense overheid met een gepeperde rekening. Een boete van 8.000 hryvna (725 euro) en voor elke dag langer dan drie maanden telkens 800 hryvna (72,50 euro). "Dat kan flink oplopen", constateert voorzitter Beja Kluiters van de stichting Spoetnik.
Haar hulporganisatie heeft dit jaar al twaalf transporten richting Oekraïne gestuurd. "De papieren bij het transport raakten steeds weer zoek. Tot wel vier keer toe", zegt Kluiters. Het meest recente transport, van augustus, is nog altijd onderweg. Ze weet van een hulporganisatie die vijf maanden moest wachten voordat een hulptransport werd vrijgegeven. "Het is toch absurd dat we een boete moeten betalen als de Oekraïense overheid in gebreke blijft."
In eigen land heeft ze daarbij de hulp van John Stienen, in Oekraïne van Boris Tarasjoek. Voorheen ambassadeur voor de Benelux en minister van Buitenlandse Zaken, tegenwoordig parlementslid voor de oppositie. "Ik ken hem uit de tijd dat hij ambassadeur was en wij plotseling geconfronteerd werden met een BTW-verhoging die kon oplopen tot bijna 100.000 dollar."
De BTW-verhoging werd destijds teruggedraaid, althans voor buitenlandse hulporganisaties. Kluiters en Stienen hopen dat nu ook weer te bereiken. Tarasjoek heeft inmiddels een wetsvoorstel ingediend dat mede is voorbereid door John Stienen. "Internationale hulpverlening valt tegenwoordig onder het ministerie van Sociale Zaken. Wij willen graag de situatie terugkeert, met een commissie met daarin vertegenwoordigers van alle ministeries die bepaalt of een lading het land in mag." Dat ging aanzienlijk vlotter. "Als je destijds schoolmeubilair stuurde, werd die na twee tot drie weken al vrijgegeven."
Niet alleen de zoekgeraakte papieren, het eindeloze wachten en tenslotte een fikse boete zitten de hulporganisaties dwars, ook het recent ingediende wetsvoorstel om hulporganisaties te verplichten een notariële akte te laten opmaken van buitenlandse hulp, ook als het om een relatief bescheiden bedrag gaat. De notaris int tussen de 150 en 200 hrivna voor de akte, het ministerie van Sociale Zaken incasseert van elke 1.500 hrivna 17 hrivna aan belastinggeld.
Bij het voortgaande overleg met de Oekraïense autoriteiten zijn behalve de Nederlandse, de Amerikaanse en Britse ambassade nu ook die van Duitsland en Zwitserland aangeschoven. Inmiddels komt er ook protest vanuit Oekraïne zelf.
Organisaties in West-Oekraïne die buitenlandse hulpgoederen ontvangen zijn het inmiddels zat dat ze maandenlang op de spullen moeten wachten. Zij vrezen ook dat de buitenlandse hulp snel 'opdroogt' als de huidige praktijken niet snel ophouden. Half oktober zochten ze de publiciteit met een persconferentie die door de regionale televisie werd uitgezonden en waarin zij hun grieven toelichtten.
Bron: Oekraïne Magazine
Geen opmerkingen:
Een reactie posten