dinsdag 29 oktober 2013

Enthousiasme voor de EU raakt bekoeld

Het enthousiasme voor de Europese koers daalt onder de Oekraïners. Dat blijkt uit opinieonderzoek door het bureau IFAK in opdracht van de Deutsche Welle. Nog altijd is de helft van de Oekraïners voorstander van het associatieverdrag van hun land met de Europese Unie, maar tegelijkertijd is één op de drie er op tegen. Sinds juli is het aantal voorstanders met 5 procent gedaald, het aantal tegenstanders met 7 procent en vormen de twijfelaars nu geen 15 procent van het totaal meer maar 17 procent.

De bevolking is ook verdeeld over een mogelijke aansluiting van Oekraïne bij de Russische douane-unie, tegelijk ook de voorloper van een Euraziatische Unie. 48 procent voelt daar wel voor, maar 36 procent is er tegen. Het percentage voorstanders van de douane-unie ging van 49 naar 48 procent, de tegenstanders van 38 naar 36 procent en er kwam 3 procent twijfelaars bij (16 procent nu).

Om de afgelopen maanden heeft president Viktor Janoekovitsj meer Oekraïners weten te overtuigen dat het hem ernst is met de Europese koers. In juli twijfelde nog 50 procent daar aan, nu is dat iets meer dan 35 procent. Volgens 45 procent is het terecht dat de EU van Janoekovitsj eist dat hij het land democratischer maakt, maar 36 procent vindt dat de EU daar niets mee te maken heeft.

Het associatieverdrag c.q. vrijhandelsverdrag opent volgens 32 procent nieuwe markten voor Oekraïense goederen, terwijl 31 procent verwacht dat nauwere banden met Europa het bedrijfsleven dwingt tot modernisering. Daar staat tegenover dat iets meer dan 15 procent van de ondervraagden juist van de Russische douane-unie die modernisering verwacht. Voor 23 procent van de deelnemers aan de peiling zorgt de Europese toenadering voor meer vrijheid en een eerlijker rechtspraak.

Opvallend is het grote aantal sceptici van zowel de EU als de Russische douane-unie: 28 procent verwacht helemaal niets van de EU, tegen liefst 33 procent die geen enkele heil ziet in de douane-unie.

Bron: Deutsche Welle

Geen opmerkingen: