zaterdag 26 oktober 2013

Janoekovitsj roept Regio's op tot compromis

President Viktor Janoekovitsj heeft de Partij van de Regio's opgeroepen om samen met de oppositie te zoeken naar een oplossing voor de kwestie-Timosjenko. Dat zegt parlementsvoorzitter Volodimir Ribak. ''De president heeft opnieuw laten weten dat hij bereid is zijn handtekening onder een wet te zetten'', aldus Ribak, tevens prominent lid van de Partij van de Regio's.

Er zijn drie wetsvoorstellen ingediend. Parlementslid Serhei Misjenko diende afgelopen zomer al een voorstel in dat het mogelijk maakt dat een gevangene op eigen kosten voor medische behandeling naar het buitenland gaat. Volgens Misjenko was het bijzonder moeilijk om het wetsvoorstel officieel erkend te krijgen. Parlementslid Anzhelika Laboenska diende afgelopen dinsdag een voorstel in om een gevangene een jaar lang naar het buitenland te gaan voor medische hulp als die in eigen land niet voorhanden is.

Het derde voorstel werd donderdag ingediend door de fractievoorzitters van de oppositie: Arseni Jatsenjoek van Timosjenko's Moederlandpartij, Vitali Klitsjko van Oedar en Oleh Tiajnibok van Svoboda. Hun voorstel verbiedt rechtsvervolging op politieke gronden en is direct verbonden aan de eisen die de Europese Unie stelt voor het associatieverdrag.

Er is ook een regel in opgenomen dat gratie verleend dient te worden aan mensen die volgens het Europese Hof voor de Mensenrechten onterecht veroordeeld zijn. Dat laatste zou voor oud-premier Joelia Timosjenko kunnen gelden, zij het dat het eerder door het Europese Hof gevelde vonnis volgens de autoriteiten slechts haar voorarrest betreft en niet de veroordeling tot zeven jaar cel wegens machtsmisbruik.

Het parlement bespreekt de wetsvoorstellen in de week van 5 tot 8 november.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: