donderdag 10 oktober 2013

Reporters Without Borders uit forse kritiek

Reporters Without Borders doet een beroep op de top van politie en justitie in Oekraïne om lokale politiemensen beter in toom te houden, zodat journalisten gewoon hun werk kunnen doen. De brief is gestuurd aan minister Vitali Zacharsjenko van Binnenlandse Zaken, procureur-generaal Viktor Pshonka en de hoogste man van de veiligheidsdienst SBU, Oleh Jakimenko.

Volgens Christophe Deloire, secretaris-generaal van de internationale organisatie die opkomt voor de belangen van journalisten, intimideren de autoriteiten verslaggevers die als lastig worden ervaren.

Deloire baseert dat op de manier waarop journaliste Oksana Romanjoek recentelijk is behandeld. De complete inhoud van de harde schijf van haar computer werd afgelopen dinsdag op internet gezet. Enkele daarvoor plaatsen hackers mailberichten van Romanjoek op een andere website.

"Het gaat hier om een onaanvaardbare aantasting van haar privacy. Wij zien het niet alleen als een actie tegen haar, maar ook tegen Reporters Without Borders, waarvan ze geruime tijd de vertegenwoordigster was in Oekraïne'', aldus Deloire.

Hij wijst er op dat journalisten in toenemende mate worden lastiggevallen. ''Het is een trend die niet onderschat moeten worden, want de vrijheid van meningsuiting is hier wel in het geding. Daarom moeten dit soort acties niet onbestraft blijven.''

Daarbij wordt nog gewezen op de aanbevelingen van de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties, waarvan Oekraïne in februari van dit jaar nog beloofde die te zullen opvolgen. Daarbij ging het om een betere wettelijke bescherming van journalisten bij het uitoefenen van hun beroep.

Bron: Kyiv Post, Reporters Without Borders

Geen opmerkingen: