vrijdag 25 oktober 2013

Poetin: geen voordeeltjes meer na EU-verdrag

Rusland sluit haar grenzen niet voor goederen uit Oekraïne als het buurland eenmaal het associatieverdrag met de Europese Unie heeft gesloten. Maar het is wel afgelopen met allerlei voordeeltjes, aldus de Russische president Vladimir Poetin donderdag tijdens een persconferentie in de Wit-Russische hoofdstad Minsk, waar hij deelnam aan een Euraziatisch economisch overleg.

Beide landen maken weliswaar deel uit van de vrijhandelszone binnen het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), maar er is in het verdrag een mogelijkheid opgenomen om marktbeschermende maatregelen te treffen.

Dat wil Rusland doen, liet Poetin weten. ''We gaan goederen uit Oekraïne net zo behandelen als die van landen buiten het GOS.'' Poetin voegde er wel aan toe dat hij voorafgaand aan de ondertekening van het associatieverdrag met de EU een gesprek heeft met president Viktor Janoekovitsj over de gevolgen die dit verdrag heeft.

Het is volgens de Russische president niet zijn bedoeling om nog meer druk op Oekraïne uit te oefenen, maar hij wil Janoekovitsj wel duidelijk maken dat na de ondertekening van het verdrag met de EU eind november in Vilnius de deur in het slot gaat voor de douane-unie waarvan Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan nu deel uitmaken.

Oekraïne heeft nu een waarnemersstatus, maar kan geen aanspraak meer maken op een volledig lidmaatschap. "Dat is onmogelijk, want van de 10.000 importheffingen moet Oekraïne er 7.600 op korte termijn gaan afschaffen. De Oekraïense markt gaat voor 98,5 procent open voor Europese producten. Zo'n open markt vormt een directe bedreiging voor onze economie.''

Bronnen: Kyiv Post, Interfax

Geen opmerkingen: