donderdag 17 oktober 2013

Janoekovitsj: rechter moet Timosjenko helpen

Als het parlement een wetsvoorstel aanneemt om het vertrek van oud-premier Joelia Timosjenko naar het buitenland mogelijk te maken, dan is president Viktor Janoekovitsj zeker bereid om dit te ondertekenen. De president zei donderdag tijdens een werkbezoek aan Donetsk echter dat hij de oplossing eerder verwacht van een rechterlijke uitspraak.

Van het Europese Parlement valt intussen ook geen oplossing te verwachten, of het zou al moeten zijn dat Timosjenko weg mag op voorwaarde dat zij een boete van 200 miljoen Amerikaanse dollar betaalt voor de schade die het omstreden en door haar in januari 2009 gesloten gascontract toegebracht zou hebben aan de Oekraïense schatkist.

Waarnemers Pat Cox en Aleksander Kwasniewski hebben in een besloten vergadering van de commissie voor Buitenlandse Zaken van het Europese Parlement gezegd dat zij nog altijd geen uitweg hebben gevonden. "Maar ze geven het nog niet op'', aldus een anonieme bron over het overleg achter gesloten deuren.

Dat Europarlementariër Marek Siwiec uit de school klapte met zijn mededeling dat Timosjenko maar genoegen moet nemen met gratie zonder eerherstel en de miljoenenboete heeft volgens de bron gezorgd voor ''verrassing en teleurstelling''.

Het is intussen onduidelijk wat er gebeurt nadat Timosjenko in Duitsland een hernia-operatie heeft ondergaan. Keert zij terug naar Oekraïne, probeert ze toch nog mee te doen aan de presidentsverkiezingen? ''Niemand heeft daar nog een antwoord op.''

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: