dinsdag 15 oktober 2013

Heroverweging vonnis Timosjenko van de baan

Er komt geen heroverweging van het vonnis van oud-premier Joelia Timosjenko door het Hooggerechtshof. De instantie waar de advocaten van Timosjenko het verzoek moesten indienen, weigert dat door te sturen naar het Hooggerechtshof. ''Het eerdere vonnis is definitief, een herziening is niet aan de orde'', was maandag het korte commentaar van die kant.

Timosjenko's advocaat en woordvoerder Serhei Vlasenko noemde het herzieningsverzoek een goede gelegenheid voor president Viktor Janoekovitsj om zijn politieke rivaal gratie te verlenen. Vlasenko maakte maandagavond bekend dat Timosjenko niet meer aandringt op eerherstel in combinatie met gratieverlening. Zij zou het belangrijker vinden dat haar gevangenschap het associatieverdrag met de EU niet meer in de weg zit.

Tegen Timosjenko lopen nog twee rechtszaken, respectievelijk wegens belastingontduiking en verduistering in de jaren '90 en betrokkenheid bij de moord op een zakenman en parlementslid. Volgens het dagblad Dzerkalo Tihznia wordt een oude zaak ook weer opgerakeld. Het zou gaan om misbruik van geld voor CO2-rechten, dat Timosjenko als toenmalig premier inzette om de pensioenen te garanderen op het hoogtepunt van de economische crisis.

Bron: Kyiv Post, Interfax

Geen opmerkingen: