maandag 21 oktober 2013

EU wil dat Oekraïne snel knopen doorhakt

De Europese Unie maant Oekraïne vaart te maken met politieke en juridische hervormingen. Vijf weken voor de geplande ondertekening van associatieverdrag vinden de EU-lidstaten de ontwikkelingen in het land nog onvoldoende. Meerdere ministers van Buitenlandse Zaken van de EU maakten dit maandag duidelijk tijdens overleg in Luxemburg. De EU wil onder meer dat de verkiezingen en de rechtspraak in Oekraïne eerlijker worden.

Het is de lidstaten een doorn in het oog dat voormalig premier Joelia Timosjenko gevangen zit wegens machtsmisbruik. De EU spreekt over een politiek gemotiveerd vonnis. Naar verwachting stemt het parlement nog deze week over een wetswijziging die het mogelijk maakt een gevangene om gezondheidsredenen tijdelijk naar het buitenland te laten vertrekken.

President Viktor Janoekovitsj heeft inmiddels te kennen gegeven dat hij de gewijzigde wet meteen zal tekenen. Maandag maakte Timosjenko's Moederlandpartij bekend niet akkoord te gaan met de wetswijziging, omdat die geen gratie inhoudt maar slechts een onderbreking van de gevangenschap. Timosjenko is daarmee uitgeschakeld voor de strijd om het presidentschap in 2015.

Intussen is er de nodige onduidelijkheid rond het voorstel tot wetswijziging. Indiener Mikola Roedkovski van de Partij van de Regio's heeft het vorige week ingediende voorstel teruggetrokken. Hij wil er nog aan sleutelen en het nog deze week opnieuw indienen. Er is inmiddels ook een tweede voorstel, afkomstig van het onafhankelijke parlementslid Serhei Misjenko.

Bronnen: Reuters, Kyiv Post, Telegraaf.nl

Geen opmerkingen: