woensdag 9 oktober 2013

Duitse president zet Janoekovitsj onder druk

De Duitse president Joachim Gauck heeft in een persoonlijke ontmoeting met president Viktor Janoekovitsj gevraagd om oud-premier Joelia Timosjenko zo snel mogelijk uit de gevangenis te halen. De Oekraïense president ontmoette maandagavond in het Poolse Krakau niet alleen Gauck, maar ook zijn ambtgenoten Bronislaw Komorowski (Polen) en Giorgio Napolitano (Italie).

Gauck maakte volgens zijn woordvoerder duidelijk aan Janoekovitsj dat de voortdurende gevangenschap van Timosjenko het associatieverdrag met de Europese Unie in toenemende mate in gevaar brengt. De Duitse bondspresident noemde de bereidheid van de Oekraïense president om zijn belangrijkste politieke rivaal gratie te verlenen ''een barometer van de bereidheid om de democratie en de wetgeving te verbeteren''.

Gauck gaf daarbij aan dat hij daarmee niet enkel op de kwestie-Timosjenko doelde, maar meer in algemene termen over de mensenrechten en het democratisch gehalte van Oekraïne. ''Het land schiet daarin nu tekort'', aldus Gauck's woordvoerder.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: