dinsdag 15 oktober 2013

Belastingverlagingen lijken van de baan

De zwakke Oekraïense economie kan de regering er toe brengen om de geplande verlaging van zowel de vennootschapsbelasting als de BTW ongedaan te maken. Beide belastingen zijn goed voor twee derde van het inkomen van de staat. De vennootschapsbelasting zou dalen van 19 naar 16 procent en de BTW van 20 naar 17 procent. Zet de regering dit plan door, dan scheelt dat volgend jaar liefst 7 procent aan inkomsten.

''Als we de belastingen gaan verlagen, dan kost ons dat 2,3 miljard euro'', aldus minister Oleksandr Klimenko van Inkomsten en Belastingen in een interview met het persbureau Reuters. Klimenko heeft het voornemen om de belastingverlaging te bevriezen inmiddels besproken met de werkgevers en met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Die laatste instantie gaf eerder al aan dat Oekraïne zich een belastingverlaging nu eigenlijk niet kan veroorloven.

Nog altijd is er geen overeenstemming met het IMF over een nieuwe lening van 15 miljard Amerikaanse dollar. Vertegenwoordigers van het IMF komen binnenkort weer naar Oekraïne, maar zicht op een akkoord is er vooralsnog niet. Intussen heeft de Wereldbank de verwachte economische groei teruggebracht naar nul, terwijl in de landsbegroting een groei van 3,4 procent voor dit jaar is opgenomen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: