donderdag 31 oktober 2013

Nieuwe gouverneur Salo van Lviv is omstreden

Generaal-majoor van de politie Oleh Salo is donderdag door president Viktor Janoekovitsj benoemd tot gouverneur van Lviv en tevens tot diens adviseur. Salo gaf leiding aan de politie in de provincies Rivne en Lviv, maar werd in november vorig jaar als zodanig benoemd in Ivano-Frankivsk.

Salo's benoeming tot gouverneur van Lviv heeft donderdag voor de nodige beroering gezorgd. Oud-minister Joeri Loetsenko van binnenlandse zaken ziet er een eerste poging in van president Viktor Janoekovitsj om zijn herverkiezing in de herfst van 2015 veilig te stellen. ''Het is hem duidelijk dat hij die verkiezingen niet op een eerlijke manier kan winnen."

Janoekovitsj heeft volgens Loetsenko een sterke man nodig die heeft bewezen dat hij er niet voor terugdeinst "om een bomaanslag te plegen bij een krant die de kant van de oppositie kiest, om de politie naar zijn hand te zetten en de verkiezingsuitslag te vervalsen".

Niet alleen Loetsenko, maar ook de volksbeweging Rukh zette zich donderdag af tegen de benoeming van de hoge politieman in Lviv. In een verklaring wordt er op gewezen dat Salo in 2006 werd beschuldigd van het vervalsen van de verkiezingsuitslag en van machtsmisbruik. Hij werd destijds op de internationale opsporingslijst van Interpol geplaatst, maar wist aan vervolging te ontkomen door tussenkomst van hooggeplaatste vrienden, aldus Rukh.

"Geen verstandig mens twijfelt er aan dat de benoeming van een politiegeneraal met zo'n reputatie is bedoeld om de oppositie aan banden te leggen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2015'', heet het in de verklaring.

Bronnen: Interfax, Western Information Center

Geen opmerkingen: