dinsdag 12 mei 2020

'Zonder Oekraïense arbeiders wordt het een ramp'

Vicepremier Vadim Pristajko.
Er zijn tienduizenden Oekraïners nodig om te helpen in de landbouw in een aantal landen van de Europese Unie. Er wordt zelfs al voor gewaarschuwd dat het oogsten van groenten en fruit in Polen bijna onmogelijk is zonder de seizoensarbeiders uit het buurland. ''Zonder de Oekraïners wordt het rampzalig. We kunnen wel gaan zaaien en planten, maar wat heeft dat voor zin als we straks geen mensen om te oogsten'', zegt Andrzej Gajovnichek, voorzitter van de Poolse Federatie van Fruit- en Groenteproducenten. 
 
Het coronavirus heeft er voor gezorgd dat zo'n 10 procent van de Oekraïense arbeidsmigranten in de afgelopen twee maanden naar huis is gegaan. Nog eens 10 procent is zeker voorlopig niet van plan om het eigen land weer te verlaten. Polen had vorig jaar naar schatting een miljoen arbeidsmigranten, dus gaat dit land zo'n 200.000 Oekraïense werkkrachten missen.
 
Niet alleen Polen zit te springen om Oekraïense seizoensarbeiders. Dat geldt ook voor Finland, waar tussen de 12.000 en 15.000 Oekraïners naar toe zullen trekken. Oostenrijk wil 800 arbeidskrachten gaan ophalen. Duitsland kan nog geen exacte aantallen geven, maar het is volgens vicepremier Vadim Pristajko wel duidelijk dat ook daar de behoefte groot is. Er zijn verder al Oekraïners naar Israël vertrokken om daar aan de slag te gaan.

Pristajko benadrukt dat de Oekraïense regering al deze landgenoten geen strobreed in de weg legt om te vertrekken. Aanvankelijk werd daar nog wel moeilijk over gedaan, maar er is in de afgelopen weken druk overlegd met een aantal EU-landen over een soepelere opstelling. ''We laten het aan de werkgevers over om ze op te halen. We gaan niet controleren of iemand al dan niet over een contract beschikt, wat voor werk ze gaan doen of hoeveel ze betaald krijgen.''

De Oekraïense autoriteiten bemoeien zich alleen met het coördineren van de chartervluchten waarmee de seizoensarbeiders vertrekken. Wel willen ze dat deze mensen minimaal drie maanden weg blijven. ''Niet dat ze al na een paar dagen terugkeren. Ook willen we de garantie dat onze landgenoten in het gastland verzekerd zijn voor medische kosten, ook vanwege het coronavirus'', aldus Pristajko.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: