dinsdag 5 mei 2020

'Honderdduizend levens als we quarantaine stoppen'

Het met elf dagen verlengen van de quarantainemaatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is pure noodzaak. Volgens Viktor Liashko, onderminister van Volksgezondheid, kreeg het kabinet meerdere scenario's voorgeschoteld. Het zwartste scenario was met 100.000 doden als alle quarantainemaatregelen komende maandag ineens worden opgeheven, omdat het Oekraïense gezondheidsstelsel een grotere toestroom van coronapatiënten niet aan kan.

Het kabinet stond voor een dilemma, want de economie van het land krijgt zware klappen als de huidige lockdown gehandhaafd blijft. Economen gaan al uit van een daling met 11 procent in het tweede kwartaal van dit jaar.

Volgens Liashko is daarom gekozen voor een gedeeltelijke versoepeling vanaf maandag, onder meer door horecaterrassen en het bezoeken van parken en musea al wel toe te staan. Ook de kappers mogen weer aan de slag. Er zijn dan echter wel weer nieuwe maatregelen van kracht om verspreiding van het virus tegen te gaan. Het is zoeken naar een balans, aldus Liashko. ''Tenslotte is een economische teruggang gedurende twee of drie maanden als daarmee de levens van tienduizenden Oekraïners gered kunnen worden?''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: