zaterdag 16 mei 2020

Video: adoptiebaby's niet opgehaald om coronavirus

In Oekraïne heeft de coronacrisis een onverwacht gevolg: ruim honderd baby's, bedoeld voor adoptie, kunnen niet opgehaald worden. Oekraïne is een van de weinige landen waar commercieel draagmoederschap is toegestaan. Er zijn ongeveer vijftig klinieken waar baby's nu liggen te wachten op hun, vaak buitenlandse, adoptieouders. Zij kunnen door de crisis niet meer komen.

In een hotel aan de rand van de hoofdstad Kyiv zijn 51 baby's ondergebracht. Hun adoptieouders uit de Verenigde Staten en Europa kunnen ze niet ophalen, al is het een enkeling inmiddels wel gelukt om naar Kyiv te reizen. Een van hen is Rafa Aires. De Spanjaard maakt nu elke dag een video van baby Marta voor zijn thuisgebleven echtgenote. ''De verpleegsters en artsen zijn heel aardig voor mij. Ze maken deze moeilijke situatie wat dragelijker voor mij.''

Ljoedmila Denisova, de ombudsvrouw van het Oekraïense parlement, zegt dat haar land een ''omvangrijke en effectieve'' handel kent in door draagmoeders ter wereld gebrachtebaby's. Ze worden aan de man gebracht als ''een product van hogekwaliteit''. Denisova wil daarin verandering brengen, in zoverre datalleen Oekraïense ouders gebruik kunnen maken van draagmoeders. Bij het bedrijf BioTexCom ontvangt een draagmoeder tussen de 15.000 en 17.000 euro voor een baby.

Bronnen: RTL Nieuws, YouTube

Geen opmerkingen: