zaterdag 16 mei 2020

Gewijzigde richtlijnen grensovergangen met Polen

De grensovergang Shehini-Medika.
Met ingang van vandaag is de Oekraïens-Poolse grenspost Shehini-Medika weer open, maar alleen voor voetgangers. Wie de grens over wil, moet een mondmasker dragen en tenminste anderhalve meter afstand nemen van andere personen. Grensoverschrijdend autoverkeer is wel mogelijk via Jahodin-Dorohoesk, Krakovets-Korczowa en Rava-Roeska-Hrebenne. Eveneens vanaf vandaag is het niet meer mogelijk om te voet de twee laatste grensovergangen te passeren.

In de afgelopen dagen werden arbeidsmigranten aan de Poolse kant opgevangen en met bussen naar hun werkgevers gebracht. Dat is nu dus voorbij. De Europese Unie laat tot 15 juni geen niet-ingezetenen toe. Dat was tot 15 mei, maar de maatregel is inmiddels verlengd. Voor arbeidsmigranten wordt een uitzondering gemaakt, aangezien een aantal landen - met name Polen - om extra handen in de landbouw verlegen zit.

Al sinds 17 maart rijden er geen internationale treinen meer en zijn ook de grensoverschrijdende busdiensten gestopt in het kader van de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Nog altijd zijn 122 Oekraïense grensovergangen gesloten.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: