dinsdag 19 mei 2020

Woede om kritiekloze interviews van omstreden journalist Gordon met Poklonskaja en Girkin

Twee interviews in korte tijd van de omstreden tv-journalist Dmitri Gordon hebben voor veel woede gezorgd. Gordon was in de afgelopen jaren nauwelijks op de Oekraïense televisie te zien, maar was wel actief op zijn YouTube-kanaal. Daarop was afgelopen week een interview te zien met Natalia Poklonskaja, die als procureur-generaal op de Krim de kant van Rusland koos en zich daarna ook nog eens verkiesbaar stelde voor een zetel in de Doema, het Russische parlement.

Gisteren publiceerde Gordon het interview met de Rus Igor Girkin, ook al zo'n omstreden figuur. Dat was de druppel die de emmer deed overlopen, want laat in de avond demonstreerden er al actievoerders bij het kantoor van Gordon in Kyiv. De actievoerders vinden dat Girkin een oorlogsmisdadiger is die geen podium moet krijgen voor zijn denkbeelden. De Russische ex-militair was in april 2014 de aanstichter van de opstand van de separatisten in Oost-Oekraïne.

Het interview met Poklonskaja trok de aandacht van Anton Korinevtisj, de zaakgelastigde voor de Krim van president Volodimir Zelenski. ''Wij willen van zo iemand alleen iets horen als ze wordt berecht voor het plegen van hoogverraad en voor haar betrokkenheid bij het plegen van oorlogsmisdrijven.''

Beide interviews zijn vooral slecht ontvangen omdat zowel Poklonskaja als Girkin alle ruimte krijgen om hun handelwijze goed te praten, terwijl Gordon als interviewer ze geen kritische vragen stelt over hun betrokkenheid bij de annexatie van de Krim of de opstand in Oost-Oekraïne.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: