maandag 18 mei 2020

Peiling: 57 procent vertrouwt op president Zelenski

President Volodimir Zelenski. Foto: president.gov.ua.
President Volodimir Zelenski geniet het vertrouwen van 57 procent van de Oekraïners, terwijl 37 procent hem wantrouwt. Van de toonaangevende politici scoort hij daarmee verreweg het meest. Premier Denis Shmihal heeft slechts de steun van 14 procent van de bevolking en 39 procent wantrouwt hem, zo blijkt uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau Razoemkov.

Parlementsvoorzitter Dmitro Razoemkov, ook al een partijgenoot van de president, moet het doen met het vertrouwen van 25 procent en het wantrouwen van 33 procent.

Voor Joeri Bojko, een van de voormannen van het pro-Russische Oppositieplatform/Voor het Leven, geldt eveneens dat hij het vertrouwen krijgt van een kwart van het electoraat, terwijl 57 procent hem niet vertrouwt. Voor Svjatoslav Vakartsjoek van de partij Holos valt het met respectievelijk 24 en 61 procent nog ongunstiger uit. Opvallend, want de frontman van de populaire band Okean Elzy maakte vorig jaar nog een stormachtige entree in de Oekraïense politiek.

Fractievoorzitter Joelia Timosjenko van de Moederlandpartij en ex-president Petro Porosjenko van Europese Solidariteit roepen bij de kiezers vooral onlustgevoelens op. Zij krijgen het vertrouwen van respectievelijk 22 en 20 procent, terwijl ze door maar liefst 72 en 76 procent worden gewantrouwd.

Zouden er nu presidentsverkiezingen zijn, dan zou 39.3 procent voor Zelenski kiezen. Bojko krijgt de steun van 13,9 procent, 13,3 procent kiest voor Porosjenko en 8,6 procent voor Timosjenko. Zelenski's partij Dienaar van het Volk zou bij parlementsverkiezingen nu 34 procent van de stemmen krijgen, terwijl 14,1 procent voor het Oppositieplatform kiest, 14 procent voor Europese Solidariteit en 9,2 procent voor de Moederlandpartij. Kracht en Eer en de Radicale Partij zouden met respectievelijk 4,7 en 4 procent de kiesdrempel net niet halen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: