donderdag 7 mei 2020

Joelia Timosjenko maakt zichzelf verdacht met raadselachtige betaling 5 miljoen euro

Joelia Timosjenko.
Oud-premier Joelia Timosjenko meldt op haar Facebookpagina dat zij 5 miljoen euro heeft ontvangen van het Amerikaanse advocatenkantoor Reid Collins & Tsjai. Het gaat volgens haar om een voorschot op een compensatieregeling voor de vier jaar dat zij gevangen zat na een veroordeling tot zeven jaar wegens ambtsmisbruik tijdens haar premierschap.

Die veroordeling wordt algemeen gezien als politiek gemotiveerd, ingegeven door toenmalig president Viktor Janoekovitsj voor wie ze op dat moment de belangrijkste tegenstander was. Timosjenko kwam vervroegd vrij in februari 2014 toen Janoekovitsj werd afgezet als president.

De leider van de Moederlandpartij - 24 zetels (van de huidige 425) in het parlement - weigert na haar mededeling op Facebook nadere uitleg te geven waar die 5 miljoen euro vandaan komt. Ze beroept zich dan op Amerikaanse wetgeving die het verbiedt om uit de school te klappen over een onderhandse regeling.

De redactie van de Kyiv Post deed navraag bij enkele juristen. Die gaven meteen te kennen dat hier mogelijk iets heel anders aan de hand is. ''Dit roept de nodige vragen op'', aldus Roman Koejbida, adjunct-directeur van het Centrum voor Politiek en Rechtshervorming. ''Ik zie geen logische verklaring voor deze transactie.'' En Vitali Shaboenin van het Actiecentrum tegen Corruptie zegt niet eerder vernomen te hebben dat iemand een financiële compensatie heeft ontvangen voor politiek gemotiveerde vervolging.

Ook werd het advocatenkantoor Reid Collins & Tsai onder de loep genomen. Voor zover bekend heeft het Amerikaanse kantoor nog nooit Oekraïense belangen vertegenwoordigd. Wel publiceerde de nieuwssite Law.com in november vorig jaar een artikel dat werknemers van het bescheiden advocatenkantoor ongewoon hoge bonussen uitkeerde aan werknemers. Voor zover bekend is Serhiej Vlasenko, parlementslid van de Moederlandpartij en een van Timosjenko's trouwste aanhangers, de enige die een connectie heeft met Reid Collins & Tsai. Hij ontving vorig jaar ruim 4,5 miljoen euro van het kantoor.

Van Timosjenko is bekend dat zij in 2011 een rechtszaak aanspande tegen de Oekraïense oligarch Dmitro Firtash. Hij zou geld hebben witgewassen in de Verenigde Staten om Janoekovitsj in staat te stellen om een latercampagne tegen Timosjenko op te zetten. Een rechtbank in New York wees Timosjenko's claim als ongegrond van de hand in september 2015.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: