zondag 3 mei 2020

Ambassadeur weigert kranslegging met Rus

Ambassadeur Andriej Melnik.
Foto: ministerie van Buitenlandse Zaken.
De Oekraïense ambassadeur in Duitsland weigert om samen met een vertegenwoordiger van de Russische regering een krans te leggen in Berlijn op de dag dat het 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Ambassadeur Andriej Melnik noemt het ''mijn ergste nachtmerrie ooit'' omdat hij Rusland verantwoordelijk houdt voor de oorlog in Oost-Oekraïne en de annexatie van de Krim.

Tegelijkertijd noemt hij het een dilemma, omdat hij het als zijn plicht ziet om de soldaten van het Rode Leger te eren en de slachtoffers van de Nazi's te herdenken. ''Maar de vijandige houding van het Kremlin heeft voor een verwijdering tussen de Oekraïners en de Russen gezorgd, zoals we die nooit voor mogelijk hebben gehouden'', aldus Melnik die burgemeester Michael Müller van de Duitse hoofdstad verwijt dat hij onvoldoende oog heeft voor wat zich in de afgelopen zes jaar heeft afgespeeld tussen Oekraïne en Rusland.

''Een gezamenlijke herdenking met een vertegenwoordiger van de Russische regering is ondenkbaar'', meent Melnik. ''Daarom doe ik een beroep op het Duitse parlement om te zorgen voor een gedenkplek voor de Oekraïense slachtoffers van de Nazi's op een prominente plek in het centrum van Berlijn.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: