dinsdag 19 mei 2020

Girkin erkent 'indirecte betrokkenheid' bij MH17

Igor Girkin.
Igor Girkin, ook wel bekend als Igor Strelkov, stelt in een ruim drie uur durend interview met een Oekraïense journalist dat hij zich indirect verantwoordelijk voelt voor het neerhalen van vlucht MH17. Het is voor het eerst dat de hoofdverdachte in het MH17-proces een dergelijke uitspraak doet. Hij nuanceert dit direct door te zeggen wat hij al jaren herhaalt: dat niet de separatisten, maar Oekraïense strijdkrachten de vlucht hebben neergehaald.

Hij stelt indirect verantwoordelijk te zijn vanwege zijn aandeel in de strijd in het gebied. Het interview is bijzonder, omdat Girkin niet eerder zo diep inging op zijn rol. Hij zegt zich ook slecht te voelen over wat er is gebeurd.

Over het MH17-proces is de man niet erg loslippig. Hij noemt wel dat hij het gezag van alle rechtbanken "behalve die van mijn thuisland" niet erkent. Op de vraag of hij naar Den Haag zal komen, zegt hij: "Alles is mogelijk, ook dat er een baksteen op mijn hoofd valt is mogelijk."

Over Girkin is niet zoveel bekend. Hij zou bij de Russische militaire geheime dienst GRU in dienst zijn geweest. Hij was de aanvoerder van een zestigtal gewapende mannen die het politiebureau en vervolgens het stadhuis van Slovjansk bezetten in april 2014, wat het begin betekende van de opstand van de door Rusland aangestuurde separatisten in delen van de Oekraïense provincies Donetsk en Loehansk.

Bron: o.a. NU.nl

Geen opmerkingen: