donderdag 28 mei 2020

Kleinste luchthaven Kyiv dreigt failliet te gaan

Directeur Oleh Levtsjenko van Master-Avia.
Foto: PR Master-Avia.
De internationale luchthaven Ihor Sikorski bij de hoofdstad Kyiv dreigt failliet te gaan. Door het wegvallen van het passagiersvervoer als gevolg van het coronavirus zijn de inkomsten met 92 procent gedaald. De luchthaven, nog altijd beter bekend onder de naam Zjoeliani, had voor de coronacrisis te maken met dagelijks vijftig vluchten en op maandbasis 100.000 passagiers.

Nu is dat nog maar eens per week een vlucht met poststukken en één of twee binnenlandse zakelijke vluchten. De kleinste van de twee luchthavens bij de hoofdstad heeft bijna 2.000 werknemers met onbetaald verlof moeten sturen. ''Er zijn nog zo'n honderd medewerkers over'', aldus algemeen directeur Oleh Levtsjenko van Master-Avia, het bedrijf dat de luchthaven exploiteert.

Zonder overheidssteun redt de luchthaven het niet, zegt Levtsjenko. ''We hebben vrijstelling van de belastingen gekregen in maart. Vanaf april moeten we echter wel betalen, terwijl er nauwelijks inkomsten tegenover staan." Hij wil ook dat van de vluchten die wel doorgaan, zeker als de quarantainemaatregelen worden versoepeld, een deel wordt overgeheveld van de grote luchthaven Borispil naar Ihor Sikorski in de verhouding van 70 en 30 procent.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: