maandag 4 mei 2020

Peiling: Zelenski krijgt vertrouwen 59 procent

President Volodimir Zelenski.
Het vertrouwen in president Volodimir Zelenski is niet meer wat het geweest is, maar hij doet het met 59 procent nog altijd goed. Als er nu presidentsverkiezingen waren, dan zou Zelenski overigens geen 73 procent meer scoren, maar slechts 42,6 procent. Uit een peiling van het Razoemkov Center blijkt dat 35 procent Zelenski niet vertrouwt. Bij het door Zelenski's partij Dienaar van het Volk gedomineerde parlement is de situatie min of meer omgekeerd. Slechts 28 procent vertrouwt de parlementariërs, terwijl 66 procent ze niet vertrouwt.

Het kabinet van premier Denis Shmihal wordt door twee van de drie Oekraïners (57 procent) gewantrouwd en bij de Nationale Bank en de Nationale Politie is dat niet anders (respectievelijk 54 en 56 procent wantrouwt ze). Het ministerie van Volksgezondheid scoort met 63 procent wantrouwen nog weer een stuk slechter. Slechts één op de vijf Oekraïners vindt dat het ministerie goed werk verricht.

Parlementsvoorzitter Dmitro Razoemkov, een partijgenoot van president Zelenski, krijgt het vertrouwen van 34 procent van de ondervraagden. Slechts één op de vijf (20 procent) vertrouwt het parlementslid Svjatoslav Vakartsjoek, vooral bekend als zanger van de populaire band Okean Elzy. Parlementslid van het pro-Russische Oppositieplatform/Voor het Leven moet het met 19 procent vertrouwen doen, gevolgd door Joelia Timosjenko van de Moederlandpartij met 18,5 procent en oud-president Petro Porosjenko met 18 procent.

Zouden er nu presidentsverkiezingen zijn, dan komt Porosjenko met 19,7 procent nog altijd een stuk beter uit de verf dan Bojko (12,2 procent) en Timosjenko (9,7 procent).

De vaak omstreden minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken geniet het vertrouwen van 16 procent, terwijl 69 procent niets van hem moet hebben. Premier Shmihal wordt vertrouwd door slechts 13 procent, maar hij heeft met 38 procent wel aanzienlijk minder mensen die hem wantrouwen dan zijn minister Avakov.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: