vrijdag 8 mei 2020

Nieuwe functie Saakasjvili, Georgië houdt kritiek

Micheil Saakasjvili. Foto: vrije bron.
De voormalige Georgische president Micheil Saakasjvili wordt voorzitter van het Uitvoerend Comité voor Hervormingen. Hij krijgt een voormalige vicepresident van Georgië als tweede man in deze organisatie. De benoemingen zijn inmiddels bevestigd door president Volodimir Zelenski. Saakasjvili had eigenlijk vicepremier voor Hervormingen moeten worden, maar die benoeming bleek een brug te ver.

Er was onvoldoende steun in het parlement, waarbij vooral Zelenski's eigen partij het af liet weten. Ook de benoeming tot voorzitter van het Uitvoerend Comité voor Hervormingen ging niet zonder slag of stoot, want het kostte opnieuw moeite om voldoende steun binnen de partij Dienaar van het Volk te vinden.

Het voorstel om Saakasjvili tot vicepremier in het Oekraïense kabinet te benoemen viel slecht in Georgië. De voormalige president, gehuwd met de Nederlandse Sandra Roelofs, is vanwege machtsmisbruik tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij kan dus niet terug naar eigen land. Dat is op zich geen probleem, want hij heeft in Nederland een voorlopige verblijfsvergunning gekregen en ook heeft hij zijn Oekraïense nationaliteit terug. Die werd hem eerder afgenomen na een hooglopende ruzie met Zelenski's voorganger Petro Porosjenko.

De Georgische regering is niet blij met de aan Saakasjvili toebedachte nieuwe functie. Minister David Zalkaliani van Buitenlandse Zaken reageerde vanmorgen sceptisch, omdat Saakasjvili weliswaar geen vicepremier wordt, maar wel een flinke vinger in de pap krijgt. Zalkaliani heeft de Georgische ambassadeur inmiddels teruggeroepen voor overleg. Hij verzekert dat van een definitieve breuk in de relatie tussen beide landen geen sprake is.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: