woensdag 13 mei 2020

Parlement keurt anti-Kolomojskiwet definitief goed

Het parlement heeft de Bankwet ook bij de tweede lezing aangenomen. Er waren maar liefst 16.500 amendementen op het voorstel ingediend, waarvan er uiteindelijk maar 186 in stemming werden gebracht. De Bankwet verbiedt het om een eenmaal door de staat vanwege een dreigend faillissement overgenomen bank naderhand terug te geven aan de voormalige eigenaren.

De wet wordt ook wel de anti-Kolomosjkiwet genoemd. De naam van de oligarch komt niet voor in de wetstekst, maar het is voor iedereen wel duidelijk dat het de bedoeling van de opstellers is om te voorkomen dat Kolomojski de in december 2018 genationaliseerde PrivatBank weer in handen krijgt. Kolomojski probeert dat via juridische procedures voor elkaar te krijgen.

De overheid had bijna 5 miljard euro nodig om de grootste bank van het land overeind te houden nadat Kolomojski en een zakenpartner miljarden hadden weggesluisd naar hun andere bedrijven. Het aannemen van de Bankwet is van belang, omdat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) het als een van de belangrijkste voorwaarden ziet voor verdere steunverlening aan Oekraïne.

President Volodimir Zelenski was vanmiddag zelf aanwezig in het parlement om het belang van de wet te benadrukken. Premier Denis Shmihal zei bij de verdediging van het wetsvoorstel te verwachten dat het kabinet eind deze maand tot een akkoord kan komen met het IMF.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: