zaterdag 9 mei 2020

''Ruim 7 miljoen Oekraïners streden tegen de Nazi's'

President Zelenski in Transkarpatië.
Foto: president.gov.ua.
Niemand heeft het recht om zich de overwinning op Nazi-Duitsland toe te eigenen. Het was de Sovjet-Unie die het Duitse leger wist te verslaan en volgens president Volodimir Zelenski leverde Oekraïne een ''enorme bijdrage'' aan de overwinning van het Rode Leger. ''Meer dan zeven miljoen Oekraïners deden mee aan de strijd tegen het Nazisme'', stelt Zelenski in een videoboodschap waarin Rusland niet wordt genoemd, maar wel wordt aangesproken op de poging om de overwinning op Nazi-Duitsland voor zichzelf op te eisen.

''Niemand kan zeggen dat wij Oekraïners niet hebben bijgedragen aan de overwinning. We moeten dit niet vergeten, we moeten onze helden niet in de schaduw van anderen laten staan.'' De Oekraïense president bracht vandaag een werkbezoek aan de provincie Transkarpatië, waar hij bloemen legde bij een oorlogsmonument.

De oorlog in Europa eindigde op 8 mei 1945. Vanwege het tijdverschil was het in Moskou evenwel al na middernacht, dus 9 mei. Vandaar dat in de landen van de voormalige Sovjet-Unie de overwinning op Nazi-Duitsland op de 9e mei wordt gevierd. Aanvankelijk was ook in Oekraïne het oranje-zwarte Sint Jorislintje het symbool waarmee de veteranen van het Rode Leger werden geëerd, maar daar kwam een einde aan toen de separatisten in Donetsk en Loehansk zich het lintje toe eigenden. het dragen van het Sint Jorislintje is nu zelfs verboden. Een gestyleerde klaproos wordt nu gebruikt als symbool om de Oekraïense oorlogsslachtoffers te herdenken.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: