maandag 18 mei 2020

Oekraïne kijkt naar EU bij openstellen van grens

Oekraïne kijkt bij het weer openstellen van de grens naar wat de lidstaten van de Europese Unie hierover besluiten. De EU-buitengrens is voorlopig dicht tot 15 juni voor niet-ingezetenen. Eind vorige week werd de sluiting nog met een maand verlengd. ''We gaan er soepel mee om, we houden onze landgenoten niet achter slot en grendel'', verzekert minister Dmitro Koeleba van Buitenlandse Zaken in een interview met de nieuwssite RBC.

Wel houdt hij bij het weer openstellen van de grens een slag om de arm, want Koeleba kijkt niet alleen naar wat de Europese Unie doet maar ook naar hoe het er voor staat met het coronavirus. Komt het weer tot een opleving van het virus, dan zal de openstelling moeten wachten. Wel worden inmiddels chartervluchten toegestaan naar onder meer Polen. Dit buurland zit te springen om Oekraïense seizoensarbeiders.

De grens werd op 17 maart gesloten voor passagiersvluchten, treinen en bussen. Inmiddels hebben de luchtvaartmaatschappijen Wizz Air, Lufthansa en Czech Airlines aangekondigd aangekondigd dat ze vanaf eind mei weer op lijndiensten gaan vliegen. Ook SWISS heeft dit voornemen bekend gemaakt. Het kwam de eerste drie maatschappijen eind vorige week nog op een berisping te staan van minister Vladislav Krikliej. Hij noemde het voorbarig en voegde er aan toe dat niet de vliegmaatschappijen maar het kabinet hierover beslist.

Bronnen: Unian, Ukrinform

Geen opmerkingen: