zaterdag 2 november 2013

Oplossing kwestie-Timosjenko lijkt nabij

De oppositie is bereid het wetsvoorstel van het onafhankelijke parlementslid Anzhelika Laboenska te aanvaarden, zonder aan te dringen op verdere aanpassingen. Het oppositievoorstel om oud-premier Joelia Timosjenko voor medische behandeling naar het buitenland te gaan en haar straf verder kwijt te schelden, is daarmee van de baan. Er ligt overigens ook nog een wetsvoorstel van een ander onafhankelijk parlementslid, Serhei Misjenko.

Fractievoorzitter Arseni Jatsenjoek van Timosjenko's Moederlandpartij verklaarde vrijdag dat daarover overeenstemming is bereikt met zowel Oedar als Svoboda. Het wetsvoorstel van Laboenska houdt in dat Timosjenko een herniaoperatie kan ondergaan in Berlijn en dat daarvoor haar gevangenisstraf van zeven jaar gedurende een jaar kan worden opgeschort. Maar er staat ook in dat de straf van een gevangene - het wetsvoorstel rept niet expliciet van Timosjenko, maar is in algemene termen opgesteld - vanwege diens slechte gezondheid worden kwijtgescholden.

Misjenko's wetsvoorstel maakt medische behandeling in het buitenland mogelijk, maar dan wel op eigen kosten of die van familie of vrienden. In dit voorstel is geen sprake van kwijtschelding van de resterende straf.

Het voorstel van Laboenska wordt gesteund door de Europese waarnemers, de Poolse oud-president Alexander Kwasniewski en voormalig voorzitter Pat Cox van het Europese Parlement. Dat is belangrijk, want een oplossing voor de kwestie-Timosjenko is essentieel voor het doorgaan van het associatieverdrag van Oekraïne met de Europese Unie. 
Timosjenko zelf riep vrijdagmiddag de oppositie op om met het wetsvoorstel van Laboenska in te stemmen. Haar partijgenoot Jatsenjoek liet vervolgens weten dat hij dinsdag meteen zal verzoeken om het voorstel in stemming te brengen.
Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: