woensdag 20 november 2013

Harde kritiek dierenbescherming op autoriteiten

De autoriteiten doen weinig tot niets om een einde te maken aan de overlast van zwerfhonden. Dit verwijt komt van voorzitter Tamara Tarnawska van de internationale dierenbeschermingsorganisatie SOS. "Ik ben naïef geweest'', zei Tarnawska op een persconferentie ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van SOS en de zestiende verjaardag van de opvang voor zwerfdieren in Pirohovo.

Ze had namelijk gedacht dat de autoriteiten niet wisten hoe ze het probleem moesten aanpakken. ''Dat we ze dat uit moesten leggen, dat we hen zouden helpen en dat het dan wel goed zou komen. Maar ik zat er helemaal naast. De autoriteiten lossen het probleem niet op omdat ze niet weten hoe dat moet, maar omdat teveel verantwoordelijken alleen maar achterover leunen.''

Er is in de afgelopen jaren van diverse kanten een beroep op de autoriteiten gedaan om op te houden met het doden van zwerfdieren. Niet alleen in Oekraïne, maar ook vanuit West-Europa waar met afgrijzen werd gekeken naar deze aanpak.

Tarnawaska betoogde dat ze zeven jaar tevergeefs lang gelobbyd heeft om een dierenbeschermingswet. Wel ondertekende Oekraïne twee jaar geleden de internationale conventie ter bescherming van dieren onder druk van allerlei organisaties, maar intussen is niets ondernomen om de situatie te verbieden.

De actievoerster onthulde het bestaan van een groep Russische 'hondenjagers' die actief is in Oekraïne. De autoriteiten laten ze geworden, aangezien zij het probleem van de zwerfhonden oplossen, zij het op een inhumane manier. ''Tolerantie maakt het grote verschil tussen Oekraïne en Europa; bij ons daar een gebrek aan.''

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: