zaterdag 16 november 2013

Peiling: 45 procent kiest voor Europese Unie

De Europese Unie is veruit favoriet bij de Oekraïners. Onderzoeksbureau GfK maakte vrijdag bekend dat 45 procent van hen achter het associatieverdrag met de EU staat en slechts 14 procent spreekt zich uit voor aansluiting bij de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Nog eens 15 procent vindt geen van beide verstandig. Een kwart van de deelnemers aan deze opiniepeiling heeft er (nog) geen mening over.

Van de voorstanders van de Europese Unie hoopt 54 procent dat Oekraïne een volwaardig lid wordt. Van de ondervraagden vindt overigens 8 procent dat het bij het associatieverdrag blijft. Zoals te verwachten steunen veel jongeren de Europese koers, terwijl de 60-plussers het liever bij het oude vertrouwde willen laten. Hoger opgeleiden voelen meer voor Europa.

''De agressieve houding van Rusland tegenover de toenadering van Oekraïne tot de EU heeft er toe geleid dat het aantal voorstanders van het associatieverdrag in de afgelopen maanden flink is gegroeid. De Oekraïners hebben echter tijd nodig om aan de Europese normen en waarden te wennen'', constateerde adjunct-directeur Hlib Vishlinski van GfK vrijdag bij de presentatie van de uitkomsten van de peiling.

Wel hopen veel mensen dat de levensstandaard omhoog gaat en er meer wordt gedaan aan het bestrijden van de corruptie en de controle op foutparkeren en snelheidsovertredingen.

Afgelopen december kwam Deutsche Welle met de resultaten van een eigen opiniepeiling waaruit bleek dat ruim de helft van de ondervraagden wil dat Oekraïne lid wordt van de EU, terwijl 35 procent van de jongeren vindt dat dit binnen vijf jaar moet gebeuren. Uit deze peiling bleek ook dat het aantal mensen dat constateerde dat de verhouding tussen hun land en de EU 'vriendschappelijk genoemd mag worden in een half jaar meer dan verdubbelde.

Bron: Worldwide News Ukraine

Geen opmerkingen: