zaterdag 16 november 2013

'Poetin beloofde Janoekovitsj hulp bij herverkiezing'

De Russische president Vladimir Poetin zou zijn ambtgenoot Viktor Janoekovitsj hulp bij diens herverkiezing in 2015 hebben aangeboden als hij afstand neemt van de Europese Unie en Oekraïne de douane-unie binnen leidt. Dat meldt de nieuwssite ZN.UA.

De nieuwssite baseert zich op welingelichte bronnen in Kiev die melden dat Janoekovitsj Poetin heeft gevraagd om mensen uit zijn omgeving bij lucratieve zaken te betrekken en zich te onthouden van steun aan een andere, Moskou-gezinde presidentskandidaat bij de komende verkiezingen. Op zijn beurt zou Janoekovitsj het associatieverdrag met de EU 'on hold' zetten.

Maar Poetin verlangde méér. Hij wilde dat Janoekovitsj definitief af zou zien van de Europese koers van zijn regering en dat Oekraïne een volwaardig lid zou worden van de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Dat zou dan nog moeten gebeuren voor de presidentsverkiezingen in het najaar van 2015. Volgens de door ZN.UA aangehaalde bronnen is dat echter een brug te ver voor Janoekovitsj. Hij zou geen vazal van Moskou willen worden.
 
Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: