woensdag 20 november 2013

Janoekovitsj zou nee gezegd hebben tegen Fule

President Viktor Janoekovitsj zou Eurocommissaris Stefan Fule hebben gezegd dat hij niet van plan is om eind volgende week in Vilnius het associatieverdrag met de EU te ondertekenen. Dat zegt althans een diplomatieke bron in Kiev. Een andere bron weet te melden dat minister Leonid Kozhara van buitenlandse zaken iets soortgelijks heeft gezegd tegen Jan Tombinski, de EU-ambassadeur in Oekraïne.

Weer andere bronnen hebben een eigen versie, maar wel allemaal met dezelfde inhoud. Voeg daarbij de onwilligheid van de regerende Partij van de Regio's om de laatste, maar belangrijke wetsvoorstellen aan te nemen die voor een eerlijker rechtsgang, transparante verkiezingen en niet te vergeten een oplossing voor de kwestie-Timosjenko te vinden en het duidelijk dat de kans dat het associatieverdrag er komt steeds kleiner wordt.

Toch is er nog altijd een kans, want er wordt onderhandeld en de situatie verandert volgens de Kyiv Post 'met de minuut'. Donderdag moet blijken wat er van terecht komt: dan moet het Oekraïense parlement besluiten nemen over de cruciale wetsvoorstellen. Wordt er niet gestemd, of worden de wetsvoorstellen weggestemd, dan lijkt het einde verhaal.

Want, zoals de Litouwse president Dalia Grybauskaite dinsdag opmerkte, dan is de relatie van de EU met Oekraïne geruime tijd vertroebeld. "Er is geen garantie dat het verdrag alsnog over een jaar of twee gesloten wordt. Het kan wel eens heel lang gaan duren.''

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: