vrijdag 29 november 2013

Oekraïne tekent EU-verdrag niet in Vilnius

De Litouwse minister van buitenlandse zaken Linas Linkevicius heeft vrijdagmorgen bekend gemaakt dat het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie voorlopig van de baan is. De besprekingen over het verdrag liepen tot laat op donderdagavond tijdens de EU-conferentie in Vilnius. ''Helaas, het verdrag wordt niet getekend'', verklaarde een teleurgestelde Linkevicius.

In hun openingstoespraken tijdens de conferentie feliciteerden de Europese leiders Moldavië, Georgië en Azerbeidzjan met hun associatieverdragen. Aan Oekraïne werd geen woord meer vuil gemaakt. Volgens de Litouwse president Dalia Gribauskaite zijn de vrijhandelsverdragen met de drie landen een bewijs dat het Europees Partnerschap wel degelijk werkt. ''Europa breidt uit. We moeten nog veel werk verzetten, maar we hebben nu wel een begin gemaakt. We moeten zorgen dat we op deze weg blijven doorgaan'', zei Gribauskaite.

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj had vrijdagmorgen een gesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Verwacht wordt dat hij in de loop van de dag ook nog spreekt met de Franse president Francois Hollande.

Minister van buitenlandse zaken Leonid Kozhara bevestigde vrijdagmorgen tegenover zijn EU-collega's dat het opschorten van het associatieverdrag door Oekraïne is ingegeven door de druk die Rusland in de afgelopen maanden steeds verder heeft opgevoerd. Dat heeft de Zweedse minister van buitenlandse zaken Carl Bildt via Twitter laten weten.

Bronnen: Interfax, Ukrinform

Geen opmerkingen: