maandag 25 november 2013

Opnieuw duizenden straat op voor EuroMaidan

Op het Europaplein in Kiev hadden zich maandagavond rond zes uur alweer zo'n 2.000 mensen verzameld om uiting te geven over hun ongenoegen over het opschorten van het associatieverdrag met de EU. De demonstranten worden bezig gehouden met live muziek en toespraken. Het gaat er rustig aan toe, anders dan 's morgens toen oproerpolitie en demonstranten slaags raakten. Er werden twee demonstranten gearresteerd omdat ze traangas tegen de agenten hadden gebruikt. Een demonstrant liep een gebroken hand op, parlementslid Andrei Paroebei een gebroken vinger.

Het is de bedoeling dat de protesten voortduren tot vrijdagmiddag vanwege de EU-conferentie in Vilnius waar president Viktor Janoekovitsj aanvankelijk zijn handtekening onder het verdrag had moeten zetten.

In Donetsk zijn actievoerders begonnen met het inzamelen van handtekeningen voor een petitie waarin wordt aangedrongen op ondertekening van het associatieverdrag met de Europese Unie tijdens de conferentie in Vilnius. Volgens een woordvoerster zijn de actievoerders niet verbonden aan enige politieke partij. Hun manifestatie was bescheiden, met slechts dertig deelnemers.

In Odessa was de sfeer grimmig. De politie vernielde maandagmorgen omstreeks vijf uur het tentenkamp. Daarbij kreeg een lid van de pro-Europese Democratische alliantie traangas in zijn gezicht gespoten en werd hij flink geslagen. Twee actievoerders werden gearresteerd.

Zo'n 10.000 studenten in Lviv zijn in staking gegaan uit protest tegen het opschorten van het associatieverdrag. De actievoerende studenten trotseerden regen, sneeuw en harde wind. Om zeven uur maandagavond begint een nieuwe demonstratie. Zondagmiddag kwamen al 25.000 inwoners van de West-Oekraïense stad bijeen. In Ivano-Frankivsk kwamen 5.000 studenten bijeen bij het provinciehuis.

Bronnen: Kyiv Post, Interfax, Western Information Center

Geen opmerkingen: