zondag 24 november 2013

Moederlandpartij wil blokkade kabinetsgebouw

Op het plein Maidan, nu EuroMaidan, hebben actievoerders zondag een tentenkamp opgezet.
De Moederlandpartij heeft iedereen opgeroepen om maandagmorgen vroeg mee te doen aan een protestmars vanaf het Europaplein naar het gebouw van de ministerraad, waar een blokkade plaats moet hebben. De demonstranten gaan al om half acht op pad.

De Berkoet beschuldigt de nationalistische partij Svoboda van het aanvallen van de oproerpolitie met traangas op zondagmiddag. De agenten reageerden daarop door ook traangas te gebruiken en hun aanvallers terug te dringen. Er zouden filmbeelden zijn gemaakt die worden gebruikt om de daders op te sporen.

De website van de Ukrainska Pravda, een van 's lands populairste onafhankelijke nieuwsbronnen, ging zondagavond uit de lucht als gevolg van een cyber attack. Dat gebeurde kort nadat de blog van oud-minister Loetsenko tot tweemaal toe was gehackt en voorzien van verwarrende berichten. De journalisten van de Ukrainska Pravda berichten verder over de gebeurtenissen in Kiev en elders in het land via Twitter en Facebook.

Premier Mikola Azarov gaf zondagavond een interview aan ICTV waarin hij met de nodige dreigementen en beschuldigingen kwam. Hij zei dat de regering de gebeurtenissen op EuroMaidan nauwlettend volgt.

En tegenover het persbureau Interfax: "We weten dat dit soort acties van buitenaf worden gefinancierd. Als dat binnen de wettelijke kaders gebeurt, dan is dat acceptabel. Zo niet, dan zal de regering niet laten gebeuren wat er in 2004 gebeurde, toen een wettige regering als het ware buitenspel werd gezet. We zullen blijven uitleggen dat alles volgens onze wetgeving, in het bijzonder onze Grondwet, moet geschieden.''

Bronnen: Kyiv Post, Interfax

Geen opmerkingen: