donderdag 14 november 2013

Gazprom slaat alarm: gaslevering Europa in gevaar

Gazprom vreest dat de aanvoer van aardgas naar Europa in gevaar komt door de opstelling van Oekraïne dat heeft aangekondigd dit jaar geen gas meer van de Russische gasgigant te willen kopen. Volgens Vitali Markelov, de één na belangrijkste man bij Gazprom, put Oekraïne nu uit de ondergrondse reserves in het westen van het land en komt het hartje winter zo'n 30 procent tekort.

"Het transportsysteem werd in de Sovjettijd opgezet als een samenhangend geheel. De ondergrondse opslag in West-Oekraïne was een belangrijk element in dit geheel. Door die opslag nu al uit te putten, loopt het straks spaak'', aldus Markelov.

Hij wijst er op dat er in de loop van dit jaar zo'n 17,6 miljard kubieke meter aardgas is opgeslagen. ''Dat is wel erg weinig'', meent de Gazprom-topman. Hij gaat er van uit dat er nog slechts 14 miljard kubieke meter gas over is als het echt koud gaat worden, terwijl voor een gegarandeerde doorvoer richting Europa 21,5 miljard kubieke meter gas nodig is. Dat kan rampzalige gevolgen hebben, want Oekraïne zal al dat gas zelf nodig hebben.''

Een oplossing kan gevonden worden in verder uitstel van betaling voor Naftogaz. Het Oekraïense staatsenergiebedrijf heeft grote moeite om de rekeningen van Gazprom te voldoen. De rekening van augustus is nog steeds niet volledig voldaan. Ook voor het in oktober geleverde gas is nog niet betaald. Markelov spreekt van een schuld van 965 miljoen euro, waarover Naftogaz 6 procent rente moet betalen aan Gazprom.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: