zondag 24 november 2013

EuroMaidan in Kiev: 'No Poetin, no cry!'

Oleksandr Toersjinov, een trouw aanhanger van oud-premier Joelia Timosjenko, zei zondagmiddag in een toespraak tot de vele duizenden pro-Europese demonstranten op het plein Maidan in Kiev dat het parlement ontbonden moet worden als het er komende woensdag niet in slaagt om een meerderheid te vinden voor de resterende wetsvoorstellen die nodig zijn voor het sluiten van het associatieverdrag met de Europese Unie. Een dag later begint de EU-conferentie in Vilnius, waar het aanvankelijk de bedoeling was on het verdrag te ratificeren.

Toersjinov liet weten dat premier Mikola Azarov wat hem betreft dient af te treden. Hij riep de inwoners van de hoofdstad op om voedsel en warme kleding naar EuroMaidan te brengen voor de demonstranten die van plan zijn daar te blijven. Liefst ziet hij zoveel mogelijk mensen op het plein. ''De autoriteiten zijn bang voor mensenmassa's'', aldus Toersjinov.

De voormalige minister van binnenlandse zaken Joeri Loetsenko leek zondagmiddag weer in zijn oude doen. Hij speelde in 2002 een belangrijke rol bij de protesten tegen toenmalig president Leonid Koetsjma en tijdens de Oranjerevolutie van eind 2004. Loetsenko heeft lichamelijk zwaar te lijden gehad onder zijn gevangenschap, maar liet blijken geestelijk ongeschonden te zijn. "Toen ik uit de gevangenis kwam, verruilde ik een kleine cel voor een grotere. Oekraïne was de afgelopen jaren in duisternis gehuld."

Behalve Loetsenko waren de oppositieleiders Arseni Jatsenjoek (Moederlandpartij) en Oleh Tiahnibok (Svoboda) aanwezig op EuroMaidan, zoals het beroemde plein nu wordt genoegd. Vitali Klitsjko (Oedar) was onderweg naar Kiev opgehouden. Hij liet zich vertegenwoordigen door zijn broer Vladimir. Jevhenia Timosjenko las een brief van haar moeder voor. Die liet de demonstranten weten dat ze een ultimatum aan president Viktor Janoekovitsj moesten stellen, met de eis dat hij komende week toch het associatieverdrag ondertekent.

Terwijl de politie sprak van ruim 25.000 demonstranten, hadden de organisatoren van het protest het nog altijd over de verwachte 100.000 mensen. Verslaggevers houden het op 50.000 demonstranten. Na vier uur 's middags liep de demonstratie af, al waren er toen nog altijd duizenden op de been. Het was hoe dan ook de grootste demonstratie in de hoofdstad sinds de Oranjerevolutie van eind 2004.

De menigte was vooral voorzien van de nationale vlag ende Europese vlag. Ook waren er spandoeken met teksten als 'No Poetin, no cry!', waarmee ondubbelzinnig werd aangegeven dat de Oekraïners het graag zonder de invloed van de Russische president in hun land willen doen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: